"zichtbaar schoner"   
 

             Medische Schoonmaak

 

 

Tandartspraktijken


Je kunt je praktijk laten schoonmaken door de assistent, de interieurverzorgster die ook je huis poetst, of een gerenommeerd schoonmaakbedrijf. Mogelijkheden genoeg, maar wat komt er allemaal bij de schoonmaak kijken en wat is daarin de rol van de tandarts? Kortom: hoe regel je de schoonmaak van je praktijk?
Als het gaat om het schoonmaken van een tandartspraktijk onderscheidt de richtlijn Infectiepreventie drie verschillende soorten ruimten: kritisch, semi-kritisch en niet-kritisch. Kritisch zijn de behandelkamer, het laboratorium en de ruimte waar instrumenten worden gereinigd en gedesinfecteerd. De toiletten behoren tot de semi-kritische ruimten en de niet-kritische, ofwel openbare ruimten bestaan uit de entree, gang, kantoor en wachtkamer. Ligt het voor de hand al die ruimten door dezelfde persoon op dezelfde manier te laten schoonmaken?
Vera Laupman, deskundig op het gebied van infectiepreventie binnen de tandheelkunde, denkt van niet: “Alles wat zich in kritische ruimten boven de vloer bevindt, dus de unit, tandartsstoel, werkbladen, bovenop de kastjes, lampen en lichtbalken kun je het best door een assistent laten schoonmaken. Een assistent werkt daar vaak zelf met de - dure – apparatuur die er staat en wil daarom in de hand hebben hoe en waarmee er wordt schoongemaakt. Iemand van een schoonmaakbedrijf plaatst misschien wel een ladder tegen jouw dure unit.” Het reinigen van de vloer van kritische ruimten, en de semi- en niet-kritische ruimten kan volgens Laupman wel worden overgelaten aan een schoonmaakbedrijf, op voorwaarde dat de schoonmaker van te voren goed wordt geïnstrueerd.

Waar let je op?
Waar moet je bij de schoonmaak van een praktijk precies op letten?  Raymond Dekker : “Natuurlijk let je er op dat je niets omstoot, want de apparatuur is enorm kostbaar. Verder kijk je naar het onderhoud van de vloer: wat voor vloer is het precies en wat heeft die nodig? Als je een linoleum of marmoleum vloer niet goed sluitend houdt in de was, krijg je vuilvervorming, waardoor je vuil niet goed weg kunt dweilen.”

Het juiste schoonmaakbedrijf
Heb je besloten een schoonmaakbedrijf in de hand te nemen? Dan moet je bij de keuze op een aantal dingen letten. Schoonmaakbedrijf Zichtenburg adviseert een gesprek aan te gaan met de leidinggevende, zodat je goed kunt uitleggen hoe jij het wilt hebben. Zichtenburg schoonmaak raadt kleine tandarts/dokters praktijken aan met een klein schoonmaakbedrijf in zee te gaan. Waarom? “Hoe groter het bedrijf, hoe minder de kwaliteit. Als ik twintig man in dienst zou hebben, zou ik niet meer de kwaliteit kunnen leveren zoals ik nu doe. Grotere schoonmaakbedrijven willen wel kleine praktijken schoonmaken, maar alleen heel snel, dat werkt natuurlijk niet. Daarnaast vind ik het fijn dat ik met mijn klanten in de loop der jaren een band heb opgebouwd en dat is wederzijds.”

klik hier voor gratis offerte

Onze werknemers zijn up-to-date met de benodigde reinigingsprocedures voor het veilig en hygiënisch reinigen van diverse soorten ruimtes, en zullen je tandarts/dokters praktijk  en kantoorpand zo schoon en hygiënisch mogelijk achterlaten. Het investeren in de hygiëne van je praktijk zal ertoe leiden dat de faciliteiten niet enkel schoon ogen, maar ook werkelijk schoon, veilig en gezond zijn.